Casper Mueller Kneer Architects

Aberystwyth Arts Centre, Wales

Competition winning scheme for the re-development of the public spaces of the Aberystwyth Arts Centre in Wales and facade treatment. A masterplan and detailed proposals reorganise the Centre’s external spaces and internal foyers including receptions, bars, shops and galleries, as well as intervening in the main facade of this 1970’s Thomas Percy Partnership building.

Read more

Local adjustments include the horizontal re-organisation of entrances, lobbies and foyers and the vertical connections between spaces. Shops and bars are being shifted and a coordinated signage strategy introduced.

The facade treatment consists of a series of polished stainless steel fins that are integrated into the existing curtain walling system of the Western wall that faces the sea. This intervention provides shading from direct sunlight, while redirecting natural daylight and views of the Welsh landscape into the Foyer. The fins receive a spectrally selective coating to cancel out heat radiation.

Client: University of Wales Aberystwyth
Gross Floor Area: 2.500 m2

Mueller Kneer Associates / Marianne Mueller, Olaf Kneer

Olaf Kneer, Julian Löffler, Kok Loong Wong